Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα συμπτώματα και τα σημάδια μόλυνσης των ούρων

Τα συμπτώματα και τα σημάδια μόλυνσης των ούρων της οδού μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τον εντοπισμό της λοίμωξης στην οδό. Μερικά άτομα δεν έχουν ήπια συμπτώματα ή hannosintomi και μπορούν να εξαλείψουν τη μόλυνση σε λίγες ημέρες.

Πολλοί άνθρωποι δεν εξαλείφουν οικειοθελώς τη λοίμωξη και μερικά από τα σημεία που αντιμετωπίζουν συχνότερα οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι η ανάγκη να ουρηθούν συχνά, συνοδευόμενα από πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση. Τα ούρα εμφανίζονται συχνά σκοτεινά και, περιστασιακά, κόκκινα εάν υπάρχει αίμα. Τα ούρα μπορεί να έχουν δυσάρεστη οσμή.

Συμπτώματα στις γυναίκες

Οι γυναίκες συχνά έχουν διαταραχές στην κοιλιακή χώρα ή αισθάνονται υπερκυβικό επίπεδο gonfiea και έχουν την αίσθηση ότι έχουν γεμίσει την ουροδόχο κύστη. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να παραπονεθούν μια κολπική έκκριση, ειδικά εάν έχει μολυνθεί η ουρήθρα. Ακόμα και οι άνδρες μπορεί να παραπονούνται για δυσουρία, συχνότητα και επείγουσα ανάγκη και άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στον ορθό, τους όρχεις, το πέος ή πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Τα παιδιά με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συχνά εμφανίζουν αίμα στα ούρα, πόνο στην κοιλιά, πυρετό και έμετο με πόνο και επείγουσα ανάγκη ούρησης. Τα συμπτώματα και τα σημάδια μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος σε άτομα πολύ μικρά και ηλικιωμένα δεν είναι τόσο σαφή και χρήσιμα για τη διάγνωση, όπως είναι για τους ασθενείς με glialtri. Τα μωρά και τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν πυρετό ή υποθερμία, κακή όρεξη, ίκτερο, έμετο και διάρροια. Δυστυχώς, οι ηλικιωμένοι είναι συχνά συμπτώματα ήπια ή καθόλου συμπτώματα, μέχρι να γίνουν αδύναμα, ληθαργικά ή μπερδεμένα.

Οι λοιμώξεις της ουρήθρας προκαλούν συνήθως δυσουρία (πόνος ή δυσφορία κατά την ούρηση) και εκκρίσεις.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ασθένειες κατά τη σεξουαλική μετάδοση μπορεί να χυθεί υγρό πύου. Η κυστίτιδα (λοίμωξη της ουροδόχου κύστης) μπορεί να προκαλέσει υπερκωμικό πόνο, συνήθως χωρίς πυρετό και πόνο στο πλάι. Λοιμώξεις του ουρητήρα και των λοιμώξεων των νεφρών προκαλούν συχνά πόνο στο πλάι και πυρετό. Αυτά τα συμπτώματα και τα σημεία δεν είναι πολύ συγκεκριμένα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να προσδιορίσει σε ποια περιοχή βρίσκεται η λοίμωξη.

Αιτία μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος

Οι πιο συχνές αιτίες λοιμώξεων στους ουροφόρους δρόμους (περίπου 80%) είναι στελέχη του Escherichia coli που συνήθως κατοικούν στο παχύ έντερο. Ωστόσο, πολλά άλλα βακτήρια μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν λοίμωξη (π.χ. Klebsiella, Pseudomonas, Enterobacter, Proteus, Staphylococcus, Mycoplasma, Chlamydia, Serratia και Neisseria spp), αλλά είναι πολύ λιγότερο συχνές από τις αιτίες του E. coli. Επιπλέον, οι μύκητες (Candida and Cryptococcus spp) και ορισμένα παράσιτα (Trichomonas, Schistosoma) μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Το μεγαλύτερο μέρος των λοιμώξεων οφείλεται σε βακτηριδιακά αρνητικά με E.coli που προκαλούν το μεγαλύτερο μέρος των λοιμώξεων.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για τη μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος. Σε γενικές γραμμές, οποιαδήποτε διακοπή ή σύνθετη αντίσταση της ροής των φυσιολογικών ούρων (περίπου 50 cc ανά ώρα σε ενήλικες φυσιολογικά) είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος.

Για παράδειγμα, οι υπολογισμοί των νεφρών, της στένωσης, της ουρήθρας, της διεύρυνσης του προστάτη ή τυχόν ανώμαλης ανατομίας του ουροποιητικού συστήματος αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην επίδραση πλύσης των ούρων που ρέει: στην ουσία τα παθογόνα πρέπει να «κινούνται ενάντια στη ροή» επειδή το μεγαλύτερο μέρος των παθογόνων εισέρχεται μέσω της ουρήθρας και συνεχίζεται με τον τρόπο οπισθοδρόμησης (έναντι ενός φράγματος, της ροής ούρων) για να φτάσετε στην ουροδόχο κύστη, στους ουρητήρες, στα νεφρά.

Παράγοντες κινδύνου μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος

Πολλοί ερευνητές προτείνουν ότι οι γυναίκες εκτίθενται πολύ περισσότερο στους άνδρες σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, επειδή η ουρήθρα τους είναι πιο κοντά στον πρωκτό και στον κόλπο, οι οποίες μπορεί να είναι πηγές παθογόνων παραγόντων. Τα άτομα που χρειάζονται τους καθετήρες έχουν κίνδυνο μεγαλύτερο από τη μόλυνση, επειδή ο καθετήρας δεν διαθέτει κανένα από τα συστήματα προστασίας του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξάλειψη των βακτηρίων και παρέχει μια σύνδεση απευθείας με την ουροδόχο κύστη.

Υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που κάνουν χρήση του διαφράγματος ή που έχουν συντρόφους που χρησιμοποιούν το προφυλακτικό με αφρό σπερματοκτόνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, οι γυναίκες που γίνονται σεξουαλικά ενεργές φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και ορισμένοι ερευνητές ορίζουν αυτές τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ως « κυστίτιδα από το φεγγάρι του μελιού ».

Οι άνδρες άνω των 60 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, διότι συχνά αναπτύσσουν διόγκωση του προστάτη που μπορεί να προκαλέσει αργή ή ατελή εκκένωση της ουροδόχου κύστης.